Nieuwsbericht

Eerste sloophandeling Groene Zoom Flat

Publicatiedatum: 12-06-2014

Eerste sloophandeling Groene Zoom Flat

Onder een stralende zon bediende Gert-Jan van der Valk, directeur-bestuurder van FidesWonen, woensdagmorgen 11 juni 2014 de kraan om de eerste sloophandeling te verrichten van het gebouw aan de Groene Zoom in Sommelsdijk ofwel ‘de Groene Zoom flat’. Onder het toezicht van de architect Krijn Ratsma, Van Groningen Sloopwerken en de betrokken medewerkers van FidesWonen werd op een kleinschalige manier even aandacht besteed aan dit beeldbepalende maar helaas verpauperend pand, waarvan de sloop aanstaande is.

Beeldbepalend aan de rand van het dorp Sommelsdijk maar zoals gezegd ‘verouderd’ want de eisen van de woningen van dit complex voldoen niet meer aan de huidige tijd. Leegstand betekent achteruitgang en dat hebben de omwonenden de laatste tijd helaas kunnen merken. Het pand was nog al eens onderwerp van vandalisme en menigmaal moest FidesWonen of de politie hier de nodige maatregelen voor treffen. Maar soms duurt het ook even voordat de sloop ingezet kan worden. Na het ondertekenen van de anterieure overeenkomst op 5 juni 2013 is FidesWonen verder gegaan met de voorbereidingen. Architectenbureau Casa Ratsma te Dirksland maakte in samenwerking met Architektenburo Nico de Gooijer BNA een ontwerp voor een nieuw complex, met bijzondere aandacht voor duurzaamheid, de laatste bewoners werden uit het pand verhuisd en de sloop werd aanbesteed aan Van Groningen Sloopwerken. Maar voordat de sloper kon starten was het nog afwachten op goedkeuring van de financieringsaanvraag door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Toen hier eindelijk groen licht voor werd gegeven is door de sloper eerst het asbest op een zorgvuldige manier verwijderd. Veel activiteiten ‘op de achtergrond’ dus, voordat de voorbereiding voor de bouw eenmaal van start kan gaan.

Tijdens de opening van het kantoor van FidesWonen op 5 juni jl. is er een presentatie getoond van de (voorlopige) ontwerpen voor het complex. Vooral tijdens de openstelling in de avond was er veel interesse voor deze presentatie, velen geïnteresseerden waren wie weet toekomstige huurders? Met in totaal 26 appartementen telt de nieuwe flat straks vier woningen minder dan nu het geval is. Dat heeft te maken met de grotere inhoud van de appartementen. Daardoor wordt de hoogte van het flatgebouw ook iets hoger dan nu het geval is. Daarnaast komt het gebouw er als het ware omgedraaid bij te staan ten opzicht van de huidige situatie, dit wil zeggen met de woonkamers aan de achterzijde, uitkijkend over de polder en met de gaanderijen en voordeuren aan de straatzijde van de Groene Zoom.

Het eerste stukje ligt in ieder geval tegen de grond en als dit complex straks afgerond is kunnen we zeker spreken van een mooi stukje dorpsvernieuwing!

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden